Reflecție asupra impactului AI asupra individului și societății și o modalitate de abordare constructivă a AI.
Inteligența artificială (AI) a devenit o paradigmă privind evoluția societății umane, odată cu „democratizarea” unor aplicații de notorietate deja, cum ar fi ChatGPT, dar și Midjourney, 10web, Tome, Bardeen și multe altele. Pe lângă cele existente, chiar în timp ce citim aceste rânduri sunt create alte aplicații care se adresează multitudinii de nișe create de globalizare și economia modernă sub impactul progresului informational și tehnologic. Chiar în timp ce citim aceste rânduri, aplicațiile existente sunt perfecționate pentru a răspunde mai bine scopului pentru care au fost create sau pentru a-și extinde capabilitățile.
Inteligența artificială a realizat un impact major asupra modului în care sunt înțelese și interpretate fenomenele și problemele din cadrul unor multiple domenii, din acest motiv apărând o serie de temeri mai mult sau mai puțin fondate cu privire la viitorul individual imediat, cum ar fi soarta meseriilor și ocupațiilor care ar fi deja amenințate de automatizarea intensivă sub impactul AI, sau pe scară mult mai mare, despre temeri privind viitorul omenirii sub impactul AI.
Vom fi capabili să asimilăm AI-ul sau ne va asimila el pe noi?
AI-ul există și ne influențează viețile dinaintea aplicațiilor care o încorporează și care au fost amintite mai sus. Folosim aplicații relativ simple care devin tot mai intuitive, care reușesc traduceri de o calitate uimitoare și care aparent vin în întâmpinarea nevoilor noastre, multe create chiar prin popularizarea unor produse, servicii și tendințe în evoluția consumului individual. Platformele de socializare s-au transformat ele însele din mijloace de a sta în contact cu un grup de cunoscuți, în veritabile forumuri și spații publice virtuale unde oameni necunoscuți unii altora interacționează în modalități greu de imaginat acum 10 sau 20 de ani. Ne deplasăm ghidați de platforme care deja ne cunosc programul și obiceiurile de deplasare, primim informații din domenii extrem de diverse care sunt deja potrivite profilului nostrum. Toate acestea demonstrează deja că AI-ul a fost undeva acolo fără ca noi să știm și ne-am dezvoltat cumva împreună și tot împreună am reușit să ne influențăm unii pe ceilalți, având ca bază succesul comercial ghidat de satisfacerea tot mai complete și complex a nevoilor individuale.
Răspunsul care se conturează referitor la cine pe cine va asimila este că vom evolua împreună. Este deja o călătorie și o experiență comună această conviețuire mai mult sau mai puțin conștientă dintre om și AI. Viața noastră deja nu mai este la fel cu cea de acum 5, sau 10, sau 20 de ani datorită progresului tehnologic și informațional, patronat de tehnologie sub forma modelelor avansate asimilate AI.
Zi de zi, fără să ne dăm seama, viața noastră nu mai este așa cum ne obișnuiam să o știm și se va îndepărta tot mai mult de ceea ce a fost. Concluzia va fi aceeași: omenirea a intrat într-o nouă fază de evoluție sub impactul AI. Suntem deja la începutul unei noi ere în dezvoltarea omenirii, un moment care poate fi asemuit cu descoperirea focului și a tuturor invențiilor și descoperirilor ulterioare.