Noutatea și implicațiile saltului inteligenței artificiale (AI) care a devenit brusc actualitate începând cu finele anului trecut odată cu lansarea ChatGPT, au născut o serie de polemici dincolo de care se întrevede o oarecare reținere în adoptarea totală a fenomenului. Un moment revoluționar similar s-a produs la apariția Internetului.
De ce nu ne-am temut atunci de internet?
Fiindcă internetul aducea ceva absolut nou sub forma esențială a unui acces fără precedent la cunoaștere, deși noi până în ziua de azi poate am asimilat fenomenul cu divertismentul transformat în chestiune serioasă. Cu toții acceptăm că în imensul salt tehnologic înregistrat timp de 30 de ani internetul a jucat un rol major și decisiv.
Astăzi, cu lecția aparent învățată, cu bagajul de cunoștințe și instrumentarul inventariate exhaustiv abordăm AI-ul total opus modului în care am procedat cu Internetul: tratăm AI cu o reticență proporțională entuziasmului cu care ne bucuram în trecut de Internet în zorile apariției sale!
Ce s-a întâmplat?
Teama de consecințele extensiei actualului val tehnologic sau conștiința momentului unei paradigme totale care va propulsa omenirea într-o nouă realitate?
Ne-am trezit cumva într-un derapaj al cunoașterii cauzat de teama față de ceea ce ar putea aduce mai mult AI-ul ca dezvoltare fără precedent a fenomenului IT reprezentat de toate formele cunoscute de până acum: programare, internet, streaming, cloud, 5G, etc?
Ce este dincolo de aceste coordonate pe care încă nu le înțelegem, cumva chiar AI-ul?
Brusc conștiința etică se trezește, însă pe coordonate incontrolabile și contraproductive. Brusc devenim reticenți, ca și cum am dori să oprim totul, deși știm că nimic nu mai poate fi oprit. Nu este vorba de a opri AI-ul. Nicio temere, inhibiție, prejudecată, fiindcă în esență nu este vorba de AI aici, ci de o nouă fază de evoluție a omenirii sub impulsul progresului tehnologiei informației.
Pentru prima oară, conștiința omenirii devine sensibilă la cea mai puțin dorită și bănuită coordonată a conduitei generale și anume la Etică.
Deodată au apărut întrebări fundamentale: vom fi oare capabili să asimilăm AI-ul, sau ne va asimila el pe noi?
O întrebare fundamentală care își caută răspunsul și care a generat teama de viitorul adus de AI.